Friday, April 15

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia ~ LKIM

Biasanya kalo aku nak beli lauk yang fresh2.. aku suka direct trus ke LKIM yang terletak di Tanah Putih, Kuantan.. Sama jalan dengan RTM Pahang, terus je sampai penghujung jalan.. Harga sudah tentu jauh lebih murah sebab ko bayar terus dari nelayan dan bukan dari orang tengah (penjual pasar).

Aku ngan yincik bos kalo datang sini memang meroyan.. suke tengok lauk banyak-banyak.. sampai rambang mata nak beli yang mana satu.. Kalo boleh, korang gi trus pagi-pagi buta sebab pukul 4 pagi pon dah ramai peraih dan pemborong datang.. Pas solat subuh tu chantek dah.. bulih lagi pilih-pilih hok molek2..

Aku ni lenggang2 kangkung.. pukul 8 pagi baru nak gi.. uruskan rumahtangga dulu.. wat sarapan skek, mandikan anak, suap laki makan.. eh! suap anak-anak makan.. haa.. dop gitu?

 Ketammmm.. Ketammmm... Masak lomak cili padi pon sodap.. sup ketam, ketam goreng konyet.. masak ketam bercili.. ketam goreng telo masin.. ketam mentega daun kari.. yumm mehh~ 

 Bagi kat mak skek.. umah sendiri skek.. hmmm.. apa lagi nak beli..

 Mata ikang bersinar molek, insang merah comey..

 "Toke.. mau udang sekilo arr"


 Geng-geng makcik macam aku ni pagi2 dah ada kat pasar borong..

 Ikan tenggiri, ikan kerisi.. fuhhh.. ikan kerisi buh ciliboh, garam, serbuk kunyit, bawang putih tumbuk, pastu goreng... perghhh.. makan ngan nasik panas-panas.. nangessss 2 jam sbb sedak sangak.. 

Yincik bos request nak makan bawal masak kari.. Aku ngan senang hati masakkan.. Masak dari iman.. masak dari hati.. suke tengok yincik bos menambah-nambah nasik 2-3 kali.. hehehe..

Wednesday, April 6

Nasi Lemak Restoren Zaman, Jalan Gambang, Kuantan

Kalo Kuantanese tak kenal dan tak tahu Restoren Zaman tu apa, senang cakap takyah ngaku orang Kuantan laa.. hahaha.. At least sekali dalam seumur hidup tu kene singgah sini, pekene nasik lemak dia sebarang 1-2 bungkus, layan roti canai sekeping, teh tarik segelas.. fuhhh.. kenyang sampai tersandar lesu lerrr..

Bagi aku nasik lemak dia lebih kurang sama je ngan nasik lemak lain, nothing fancy, tapi memang freshly made, berperiuk2 nasik dia tanak kat dapur belakang tu.. sambal memang sedap, telur rebus berbijik2 atas meja, jangan lupa daun pisang ada sekali bagi nasik lemak tu mewangi kan.. 

Jenis aku ni, kalo nampak kaum Cina datang beramai-ramai makan kat restoren Melayu, confirm tempat makan tu sedap! Bukannya apa, kaum Cina ni pandai pilih kedai makan yang best. Surrounding kat restoren ni memang happening laa.. terutama hari cuti umum atau hujung minggu.. orang2 yang datang siap berdiri lerr nak tunggu orang kat meja tu abis makan.. Riuh ngan suasana orang ramai.. Sket lagi nak macam kenduri kawen dah..

Untuk first timer yang nak try Nasi Lemak Restoren Zaman ni, aku syorkan tolong ambil cuti pada hari bekerja, hari Rabu ke.. Khamis ke.. pastu datang sini, dan anda dapat makan dengan tenang. Kalo nak rasa suasana sesak riang gembira dan sanggup berdiri untuk menunggu meja kosong dan sanggup beratur kat dapur sebarang 20-30 minit untuk ambil nasik lemak siap di masak, boleh la datang pada hari cuti umum atau weekend. Selamat Menjamu Selera!!!!


Restoren Zaman, Jalan Gambang, Kuantan. Berhadapan dengan TUDM Kem Batu 10. Time ni aku pergi weekdays.. Aku dan yincik boss cuti masa ni.. Sebab tu restoren nampak tenang je.. Ko pon tak stress la kan kalo ada orang lain berdiri kat tepi meja ko jeling-jeling bila la nak abis makan ni..

 Teh tarikkk mana boley tinggal kan.. Typical Malaysian Breakfast. Signature Restoren Zaman mesti ada ais kiub sepiring.. Roti Canai jangan lupe..

 Bismillah.. Bismillah.. Nasik Lemak dah letak tepi siap-siap..

 Inilah rupe nasi lemaknya.. Sambal dia marveles woo~~~ Telo rebus atas meja.. Leh tambah lagi kalo telo da abis..

 Close-up  skek.. Hari ni je aku dah makan nasik lemak 2 bungkus, roti canai sekeping, 2 biji telo separuh masak buh kicap ngan lada sulah, teh tarik segelas.. Fuhhhh.. gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suami kata takyah masak la tengahari! (mode: perut terlebih kenyang) :-)

Monday, March 21

Selamat Pengantin Baru Acik dan Safar!!

Waduh.. waduhhh.. dah berapa lama aku tak update blog nihhh??? nak masuk bulan April dah kot nih.. Ada kesempatan masa sedikit nak update pasal abang cik aku kawin ngan pilihan hatinya.. kira dalam adik beradik aku ni, dia la yang last kawin.. kiranya tahun ni umur dia dah 37 tahun dahh.. Finally, Alhamdulillah.. syukur pada Allah SWT, akhirnya ko kawin jugak acik!! Lama nau aku nunggu nak tengok ko naik pelamin ni acik weii.. hahhaha!! sampai anak aku yang sulung tu dah sekolah rendah la acik wehh.. 

Meh layan gamba meh.. aku ni nak taip banyak-banyak bukannye ada idea sangat, merapu je lebih aku ni.. huahuahuaaaa..


{Akad Nikah Bakhtiar Affendy & Nur Safariyah, 01 Januari 2016, Masjid Al-Ikhlas, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan}

 Sebelum akad nikah kene dengar khutbah dulu.. haaa.. jawab soklan matematik sket, buat esei.. ingat leh trus jabat tangan tok kadi trus ka?

 Dah akad nikah leh cium dahi bini kan.. haaa... Alhamdulillah dan semoga bahagia hingga ke Jannah

 Main lawan-lawan mata sket.. sapa kelip mata dulu dia kalah

 Nieces.. elok je duduk bersimpuh.. Nephews, kene gado sket rebut tempat duduk

 Pengantin tahun lepas, acu dan ainaa.. semua adik ipar dan kakak ipar aku lawa2.. pandai adik ngan abang aku pilih ni..

 Syipa comey ngan mama dan nenek

 Hussin families.. apsal aku ngan Yincik Bos je buat aksi konon-konon hipster, yang lain lek lek kool jah..

 Dark & Daring Pink Girls, Dark & Dangerous Purple Boys


Family Potret


{Majlis Persandingan Bakhtiar Affendy & Nur Safariyah, 06 Februari 2016, Dewan Utama IPK, Seksyen 9, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan}

Seriously, mula-mula aku masuk dewan ni, aku macam "Whoaaaaaaa!!!!" gila tergamam aku.. pelamin cantik giler, tema putih merah nampak elegant.. perghhhh.. biasanya kalo dalam adik beradik yang last kawin ni memang grand la weddingnye.. lagipon abang aku ni kawin lambat sket, kumpul dwet banyak-banyak dulu kan.. 











 

Tema Dusty Pink pulak kan.. Tahniah Acik dan Safar.. Selamat Pengantin Baru for both of you!! Selamat menempuhi alam berumahtangga bersama :-)

Friday, January 8

Dating @ Kula Cakes by Lila Wadi

Ohhoiiii... dah lama aku tak dating berdua ngan yincik bos.. Selalu kalo berjalan atau beli barang-barang mesti berempat.. Tapi bila coti skola suda abis, dan abam adam dah masuk kelas darjah 1, si adiknya pula duduk kat taska baru untuk belajar dan bergaul bersama kawan-kawan, masa ni lah kami laki bini dapat lepak-lepak santai ye dok..

Kebetulan aku memang amek coti panjang laa.. dari cuti Maulidur Rasul 24 Disember 2015 hingga 10 Januari 2016.. Suami aku pon lebih kurang sama jugak la.. amek coti ni pon untuk uruskan anak darjah 1 nak masuk skolah rendah.. Banyak benda nak settlekan sebelum aku mula naik kerja semula..

Dikesempatan yang ada ni, taim anak tengah pergi kelas agama kafa pada sebelah petang, sementara nak tunggu abis kelas pukul 5.30ptg dan ahmad abis taska pon taim orang abis waktu kerja, aku dan yincik bos curik2 masa sket gi la berjalan kat 1 cafe ni, namanya Kula Cakes by Lila Wadi terletak di Jalan Besar berhadapan Esplanade Kuantan (Benteng lama). Dah lama nak rasa kek depa ni, asyik baca review kat internet je kan.. ada yang kata lagi sedap dari kek Secret Recipe, tapi tula, citarasa ni hak masing-masing kan. Tapi aku ni salah seorang yang bersetuju la ngan statement kat atas tu, aku lebih suka Kula Cakes kot dari Secret Recipe.. huahuahuaaaa..

Suasana di Kula Cakes ni lebih kepada serene ambience. Kedai dia yang dalam tu comel je tapi loaded dengan benda yang kiut miut.. kat luar pulak lebih kepada rustic feature. Ada basikal antik, poster2 lama.. rasa macam nostalgic. Pandang atas nampak awan-awan, tepi dinding ada pokok bunga menjalar.. angin pulak membuai syahdu.. kalo nak menom petang sambil makan kek tu memang ngam laa.. wah giteww..

 Ini hanya sebahagian yang aku nak rasa dulu.. ada banyak lagi variety kek yang lain untuk dicuba kelak.
 
 Suasana rustic yang simple

 Pokok2 bunga yang menjalar.. kerusi dan meja yang simple jugak. Ada basikal antik sana sini.

 Kerusi dan meja semua daripada kayu. Memang mengekalkan rupa kayu sebenar ler..

 Rata-rata orang kata kalo sampai sini kene rasa mango cheese cake dia.. Perghhh.. mangga + keju memang ngam. Tak manis sangat, sesedap rasa tekak aku le. Pastu amek peanut butter cheese cake, creme brulee, hot coffee, iced coffee and pandan cooler. Peanut butter cheese cake memang sedap deknon oiii.. kalo aku datang sini memang aku beli lagi nih.. Creme Brulee ni macam ala-ala puding karamel laa.. lembut, licin, less sweet (just nice) pastu kat atas dia ada thin layer gula yang dibakar tu menjadikan ianya sedap dan a bit crunchy. 

 Close-up gamba sket.. Ohye, air pandan cooler ni macam ada rasa kombinasi pandan, serai dan ada bijik selasih. Depa kata sesuai makan dengan sebarang cheese cake sebab air ni akan memotong sket rasa lemak kek keju tu. So, kita tak terasa muak sangat la kan.. Hot Coffee and Iced Coffee memang kaw.

 Ececece.. konon-konon bajet comel le teww amek gamba bawah pokok.. Hahahaha..

 Berkonsepkan open air, kita leh layan awan-awan yang meredupkan suasana dan angin datang menyapa lembut.. ohhoiii.. leh jadi penulis novel aku nih.. huhu



Seblom balik amek anak skolah, meh bergamba dulu tanda kenang-kenangan dating kat sini.. Lepas ni datang sini bawak anak-anak pula  :-)

Tutorial Leher Baju Kurung

Sekarang aku ada hobi baru.. menjahit.. dulu ada jugak menjahit sikit-sikit, tapi benda-benda kecik jela.. Sekarang ni aku try jahit baju kurung.. Aku tak penah jahit baju kurung, tapi memandangkan nature kerja aku sokmo kena pakai baju kurung, so aku bergurulah ngan mak aku.. Tapi tula, bila belajar dengan orang yang dah expert giler jahit baju tu umpama celah gigi je, aku tak boleh nak follow... tau tau mak aku dah siap ajar. 

Takleh jadi nih.. berbekalkan azam kesabaran dan semangat yang tinggi, aku just amek baju kurung aku yang dah siap, aku lakar design atas kertas, amek pita ukur dan ukur. Pastu, aku bentang kain pasang 4 meter, aku potong ikut ukuran tu. Beginner lagi amatur macam aku ni beli kain RM10 je untuk 4 meter. Kalo silap ukuran atau silap potong, tak le berasa hati sangat sebab beli kain mulah mulah saje lorr.. 

Aku saje buat post leher baju kurung ni untuk future reference aku sendiri la kan.. syok-syok sendiri aje.. kalo tak post sini nanti dah lupaa.. huuuuu..

1. Amek kain dan gunting bentuk macam ni. Aku gelarkan dia paddle pingpong. Pastu guna kain gam lembut untuk baju kurung. Gosok bagi lekat, pastu jahit tepi keliling2 dia. Rupa depan macam ni la lebih kurang.

2. Haa.. ni rupa belakang dia..

3. Paddle tu lipat dua. Aku buat "bulan baju" guna kertas sotkaba je. Bulan baju ni bentuk semi-sphere la. Ini untuk tebuk buat lubang leher baju kurung tu nanti. Saiz ikut leher masing-masing.. lepas tu tandakan 4 1/2" kat paddle tu (rujuk gambar)

4. Lepas tandakan, kita akan gunting bahagian tengah tu.

5. Haaa.. gunting lubang keliling bulan baju tu, pastu gunting lagi 4 1/2" ke bawah. Jadi la rupa dia macam ni. Ketepikan dulu paddle ni. Kita akan guna dia ketgi.
 
6. Lepas tu buat lubang dengan cara yang sama pada badan baju kurung tu.
 
 7. Jahit je ngan mesin keliling lubang leher pada badan baju tu. Ini untuk lubang baju tu macam tak "lari" sangat laa.. Haa.. giteww..

8. Bila dah siap jahit, macam ni la rupenya..
 
 9. Then, letak paddle tu atas badan baju yang dah siap lubang leher tu. Corak baju tu belah depan tau, bukan belah dalamnya. Rujuk macam gamba di atas.Pastu jahit jelujur ngan tangan.

 
 11. Pastu apa lagi, tindih aje ngan mesin jahit dekat keliling lubang leher tu. Haa.. kan senang..

 12. Kemudian, terbalikkan paddle tersebut masuk dalam baju. Pastu jahit jelujur balik untuk mudah jahit ngan mesin nanti. Ini belah depan.

 13. Ini pula rupa belah dalam.

 
 14. Jahit je ngan mesin pastu.. tetas balik jahitan jelujur tu.. dah siap lubang leher baju kita..

 Pastu sembat la sket paddle tu, supaya baki dia tak terkeluar ke atas.. Ada la rupe baju sket untuk 1st timer jahit baju kurung sendiri.. Practice makes perfect wehhh..
  
Ini 2nd project aku.. jahit langsir. Beli kain langsir, beli tape langsir, pastu jahit lurus.. mudah kan?? Aku beli kain langsir murah2 je kat Tangkak.. 1 meter = RM5. Saje nak buat tukar2 suasana rumah..