Posts

Showing posts from March, 2013

Apakah itu Bentan?

Artikel ini khas untuk bakal isteri, bakal ibu ataupun dah jadi ibu tapi beranak lagi macam aku nie untuk menambah ilmu pengetahuan dan perkongsian maklumat bersama keluarga, sahabat handai dan jiran tetangga.

Hari ini sudah genap tempoh 40 hari aku berpantang, sudah pun melepasi waktu kritikal.. Yang aku tau dalam tempoh berpantang kena pakai stokin, jangan makan benda-benda yang gatal dan berbisa, jangan sepak batu atau terlanggar bendul pintu ke supaya tak terkena bentan.

Sebenarnya apakah itu bentan? Konteks bentan itu sendiri cukup luas, bukan sekadar pakai stokin semata-mata..

"DALAM masyarakat Melayu, sering kita dengar, wanita selepas bersalin kena bentan, begitu juga dengan kanak-kanak yang baru bersunat. Jika tidak dijaga betul-betul dalam tempoh pemulihan, mereka boleh diserang bentan. 

Lebih membimbangkan, ada banyak juga wanita yang baru bersalin maut akibat bentan. Sejauh mana wanita benar-benar faham dan tahu mengenai penyakit itu? 
Jika dirujuk pakar perubatan, bentan …

Nostalgic Memories

Image
Dari kiri : Abg Die, Fardy Hisham, Angah, aku, Mak, Abah dan Acu
Yap.. Nostalgic memories indeed.. Gambar ni di ambil 11 tahun lepas di Shah Alam, Selangor.. Seingat aku pada bulan Oktober rasanya.. Masing-masing kelihatan muda belia remaja. Abah aku pun takde uban lagi masa nie.. Masa ini juga buat pertama kalinya, keluarga aku berjumpa dengan Fardy Hisham. 
"Mak, abah, nie la kawan Uchee. Kami sama-sama amek course IT Software". Itu ayat pertama terpacul dari mulut aku apabila mak aku dah mula 'menyiku-yiku' lengan aku. Mesti dalam hati dia, "budak lelaki mana nih, tetiba datang bergambar sebelah anak gadis aku neh!!"
Alhamdulillah, penerimaan mereka baik terhadap Fardy Hisham. Bukan senang nak dapat approve dari abah  aku. Abah aku ni polis, so dia slalu ada perasaan syak wasangka terhadap orang lain, lebih-lebih lagi kalo ada budak lelaki cuba-cuba nak ngorat anak pompuan dia.
Selepas konvokesyen ni, banyak perubahan dalam persekitaran hidup aku telah …