Posts

Showing posts from March, 2015

Sarapan Inggeris Syok Syok Sendiri Woooo...

Image
Biasanya bila bab sarapan pagi ni aku suka buat hearty meal. Bagi depa kenyang lama sikit.. kadang-kadang bila aku buat bihun goreng, in the same time ada nasik goreng, keropok dan nugget. Milo dan Kopi O @ Nescafe @ Teh O tu memang compulsory la kan.. Masing-masing ada faveret tersendiri.. macam Yincik Bos suka maggie goreng + kopi o kaw @ nescafe.. Adam Fahri suka nugget + warm milk.. Ahmad Zikri sumua makan.. ikut baka ibu dia ni.. kuat makan. Tengahari standard la nasik putih panas ada lauk la kan.. kadang-kadang buat nasik ayam.. laku sket.. cepat sket dapat basuh periuk nasik tu kan..
Hari ni buat lain sikit.. Omputeh kata English Breakfast gitu.. So, menu dalam kotak pemikiran aku ni kene ada roti baguette, baked beans, garlic spread, hash brown potatoes, scrambled eggs.. kopi o kaw for us and milo for kids..
For Garlic Spread Baguette :- Letakkan butter dalam keadaan suhu bilik. aku grate garlic dalam 6 ulas.. tengok la bape keping roti baguette tu kan.. then aku kacau sebati

Usaha lagi!! Chaiyok! Chaiyokk!!!

Image
Tengah sedap layan scroll FB, mata tertumpu kat satu resepi ciskek ni.. Tengok bahan macam senang amat, beli kat Mydin sebelah opis ni pon leh layan gak nak buat ciskek ni.. tapi jadi tak jadi lain la ceritanye kan.. janji semangat nak wat ciskek tu berkobar-kobar.. Dulu aku penah wat Oreo Ciskek.. boley tengok resepi di SINI
Berbekalkan waktu rehat hari Jumaat selama 2 jam setengah tu, maka "bertebaran" lah aku ngan geng-geng mak budak ni naik Chevrolet Cruze (ni bukan kete aku ok.. aku tak mampoo nak pakai Chev) kat Mydin MITC Ayer Keroh ni..just grab a few things macam chesdale cheese, fresh milk, butter, tepung dan gula.. telur ada sepapan kat rumah.. So hari Sabtu buleh buat kat umah bagi Yincik Bos sama anak-anak makan lorr..
So, this is the recipe:- 6 keping cheese digunting-gunting300ml susu 100gm butter6 biji telur (asingkan putih dan kuning)100gm tepung gandum125gm gulaesen vanillaaluminium foil sikitSteps:- Bahan A - panaskan cheese + susu + butter atas dapur (api k…

Ahmad Zikri TURNS 2!!

Image
Alhamdulillah.. Syukur padaMu Ya Allah.. Ahmad Zikri dah pon menginjak ke usia 2 tahun.. Alhamdulillah anak ibu yang kici ni anak yang mudah jaga, cerdas, cerdik, banyak mulut, banyak karenah, kuat jerit, suka mandi lama-lama, kuat makan, dah tak bangun malam sebab kenyang banyak makan, riuh, suka sakat abang, best friend buddy abang dia. Fuhhhh.. syukur Ahmad dah besar.. tima kaseh banyak-banyak kat suami dan family sebab tolong jaga anak-anak ibu masa ibu kene kerja "luar negeri" nih 5 hari seminggu.
Aku memang suka bab-bab celebrate besday anak-anak nih, aku suka tengok anak-anak riuh dan hepi. Aku kici-kici dulu mana nak celebrate besday sgt kan.. orang dulu-dulu mana buat mende-mende macam ni.. orang dulu susah duit, tapi aku still ingat masa aku tadika atau darjah satu kot.. mak aku suh aku dok diam-diam kat umah ngan abang dan kakak aku, dia nak kuar jap. So, berjalan kaki lah mak aku tu dalam panas-panas gi bazar kat area bandar Kuantan tu.. mak aku mana pandai mema…

Road to Aquaria KLCC

Image
27 Disember 2014.. 
Aku ni dah lama kepingin sangat nak gi Aquaria.. cuma kesempatan masa tu takde.. Bila anak-anak dah besar ni mereka lebih menghargai dan memahami bila tengok "hewan-hewan" air nih. So, berbekalkan semangat juang yang tinggi, aku anak beranak gigih naik Komuter dari stesen Sg. Buloh > exchange LRT kat KL Sentral > KLCC. Sampai sana, Big Bos beli tiket, aku anak beranak tunggu kat lounge area.
Anak-anak aku memang riuh giler la.. rasa kagum penuh kehairanan tengok hewan-hewan ni sumua. Usah kata bebudak, aku yang dah tua ni pon rasa excited.. Masuk conveyor terowong tu, amek-amek gamba, amek video.. hewan-hewan bagak besar.. paling aku tekujut tu tengok ikan pari bapakkkk besorr.. lebih besor dari payung pasar malam aku rase..
At the end, semua orang puas hati.. hasrat aku pon dah tercapai nak tengok hewan laut dalam transparent tunnel tu.. Tima kasih Big Bos bawak kami datang sini.. :-D
 Big Bos sama anak-anak tengok memerang
 Ada udang..



 Lion Fish..