Monday, March 23

Sarapan Inggeris Syok Syok Sendiri Woooo...

Biasanya bila bab sarapan pagi ni aku suka buat hearty meal. Bagi depa kenyang lama sikit.. kadang-kadang bila aku buat bihun goreng, in the same time ada nasik goreng, keropok dan nugget. Milo dan Kopi O @ Nescafe @ Teh O tu memang compulsory la kan.. Masing-masing ada faveret tersendiri.. macam Yincik Bos suka maggie goreng + kopi o kaw @ nescafe.. Adam Fahri suka nugget + warm milk.. Ahmad Zikri sumua makan.. ikut baka ibu dia ni.. kuat makan. Tengahari standard la nasik putih panas ada lauk la kan.. kadang-kadang buat nasik ayam.. laku sket.. cepat sket dapat basuh periuk nasik tu kan..

Hari ni buat lain sikit.. Omputeh kata English Breakfast gitu.. So, menu dalam kotak pemikiran aku ni kene ada roti baguette, baked beans, garlic spread, hash brown potatoes, scrambled eggs.. kopi o kaw for us and milo for kids..

For Garlic Spread Baguette :-
Letakkan butter dalam keadaan suhu bilik. aku grate garlic dalam 6 ulas.. tengok la bape keping roti baguette tu kan.. then aku kacau sebati grated garlic tu dengan butter.. kalo ada Italian herbs boley letak skali.. kalo ada daun parsley pon ok gak.. racik2 then letak dalam spread tu.. bakar je dalam toaster oven..

For scrambled eggs :-
5 or 6 eggs.. pukul dalam 1 bekas.. masukkan butter 2 sudu besar ngan susu full cream sket.. masukkan dalam non-stick pan dan kacau je dengan api kecil sampai masak, lembut dan gebus...

Baked beans tu aku beli dalam tin je.. pastu panaskan atas api.. hash brown potatoes pon aku cuma slightly fried ngan minyak yang sikit je..



 Kasi anak2 duduk dulu.. serve with 2 pcs hash brown potatoes..

 Konon2 nak buat gaya "Peace" la tu.. usaha lagi ye Ahmad Zikri

 Ada baked beans.. ok..baked beans tak brapa nak laku.. kene tukar dengan mushroom soup lak pasni.. menu tambahan kene letak sosej nyam nyam..

 Yincik bos potong-potong hash brown sket bagi sejuk.. baru leh anak-anak makan..

Ahmad Zikri rambut cacak mata bulat

Time lunch masak la nasik sket.. kenkadang wat nasik ayam ke.. laku la sket cepat abis..

Saturday, March 21

Usaha lagi!! Chaiyok! Chaiyokk!!!

Tengah sedap layan scroll FB, mata tertumpu kat satu resepi ciskek ni.. Tengok bahan macam senang amat, beli kat Mydin sebelah opis ni pon leh layan gak nak buat ciskek ni.. tapi jadi tak jadi lain la ceritanye kan.. janji semangat nak wat ciskek tu berkobar-kobar.. Dulu aku penah wat Oreo Ciskek.. boley tengok resepi di SINI

Berbekalkan waktu rehat hari Jumaat selama 2 jam setengah tu, maka "bertebaran" lah aku ngan geng-geng mak budak ni naik Chevrolet Cruze (ni bukan kete aku ok.. aku tak mampoo nak pakai Chev) kat Mydin MITC Ayer Keroh ni..just grab a few things macam chesdale cheese, fresh milk, butter, tepung dan gula.. telur ada sepapan kat rumah.. So hari Sabtu buleh buat kat umah bagi Yincik Bos sama anak-anak makan lorr..

So, this is the recipe:-
  • 6 keping cheese digunting-gunting
  • 300ml susu 
  • 100gm butter
  • 6 biji telur (asingkan putih dan kuning)
  • 100gm tepung gandum
  • 125gm gula
  • esen vanilla
  • aluminium foil sikit
Steps:-
  • Bahan A - panaskan cheese + susu + butter atas dapur (api kecil)
  • Bahan B - pukul gula + telur putih sampai kembang (meringue)
  • Bahan C - pukul telur kuning sampai kembang (lebih kurang laa)
Campurkan Bahan A + Bahan C (sambil-sambil tu masukkan tepung gandum sikit demi sedikit + esen vanilla). Bila dah sebati baru masukkan Bahan B sedikit demi sedikit.

Tips : 

Bila nak bakar , bungkus bawah loyang adunan guna aluminium foil, letak air panas dalam loyang besar yang lain, kemudian letakkan semula loyang yang berisi adunan itu tadi atas loyang besar berisi air panas tu.
Bakar 170'C (20 minit pertama)
140'C (40 minit terakhir). Siap.

 6 keping cheese digunting-gunting atas non-stick pan

 300ml susu 


 Bahan A - panaskan cheese + susu + butter atas dapur (api kecil)

 125gm gula.. dan lain-lain la bahan seperti yang dinyatakan.. just follow the steps ye

 So, inilah rupenye ciskek aku.. meme nampok huduh la sket kan.. retak sana sini.. takpe takpe.. leh cuba lagi.. Usaha sampai berjaya!! Bior comey macam gamba sebenar kat dalam FB tuh.. aku namakan ciskek aku ni "Japanese Cotton Cheese Cake Melted in Your Mouth not in your Hand".. Wahhhh.. gituuu.. hahha.. ni namanye kek syok sendiri.

Serve with warm simple cheese cake :-)

Monday, March 9

Ahmad Zikri TURNS 2!!

Alhamdulillah.. Syukur padaMu Ya Allah.. Ahmad Zikri dah pon menginjak ke usia 2 tahun.. Alhamdulillah anak ibu yang kici ni anak yang mudah jaga, cerdas, cerdik, banyak mulut, banyak karenah, kuat jerit, suka mandi lama-lama, kuat makan, dah tak bangun malam sebab kenyang banyak makan, riuh, suka sakat abang, best friend buddy abang dia. Fuhhhh.. syukur Ahmad dah besar.. tima kaseh banyak-banyak kat suami dan family sebab tolong jaga anak-anak ibu masa ibu kene kerja "luar negeri" nih 5 hari seminggu.

Aku memang suka bab-bab celebrate besday anak-anak nih, aku suka tengok anak-anak riuh dan hepi. Aku kici-kici dulu mana nak celebrate besday sgt kan.. orang dulu-dulu mana buat mende-mende macam ni.. orang dulu susah duit, tapi aku still ingat masa aku tadika atau darjah satu kot.. mak aku suh aku dok diam-diam kat umah ngan abang dan kakak aku, dia nak kuar jap. So, berjalan kaki lah mak aku tu dalam panas-panas gi bazar kat area bandar Kuantan tu.. mak aku mana pandai memandu.. sepanjang hidup aku ni tak penah pon tengok dia kayuh basikal ke apa ke..

Lebih kurang sejam kendian mak aku datang bagi bungkusan bersalut kertas minyak kaler coklat tu kat aku.. aku bukak2 ada set meinan memasak.. alah.. ada la sudu plastik 2 set, pinggang plastik 2 keping, ada sayur meinan plastik.. masa tu perasaan aku hepi giler, rasa macam Utopia Cloud 9, rasa macam once in the blue moon nak dapat ni sumua.. pastu petang tu mak aku ada wat kek marble..rupa-rupanya mak aku nak celebrate besday bulan Oktober.. aku dan mak aku sambut besday bulan yang sama.. masa tu aku tak faham pon konteks besday ke apa.. yang aku tau kek marble tu sidap dan mak aku belikan meinan masak-masak yang membuatkan aku hepi berminggu-minggu lamanya.. mende susah dapat kan.. that's why mende yang susah dapat kita akan lebih menghargainya..

Hohhh.. panjangnye aku merepek nihh.. yang pastinya aku nak bagi anak-anak aku hepi bila taim besday diorang.. biar pun hanya sekadar kek sebijik dan yang lainnya main beli je kat pasar malam.. So, Ahmad Zikri, Selamat Hari Jadi Yang Ke 2 Tahun.. Ibu dan Ayah sayang kamu selamanya..

 Tima kaseh mama bawak nenek datang umah nak celebrate besday Ahmad Zikri

 Tahun ni kek Angry Bird, taun lepas kek Cars.. beli kek mulah-mulah je.. 
Saje nak bagi bebudak suka tengok dan makan..

 Besday Ahmad Zikri tapi yang over excited nye Adam Fahri dan Sufieyah




 Hohhh.. ayah lagi bersungguh tiup lelen dari anak nih!

 2 orang kazen ni pakai baju ijau sama-sama.. potong kek sama-sama.. tengok la dah besar remaja sok, masing-masing jadi pemalu punye.. padahal taim kici-kici rapat kenmain..

 Ada mama dan syifa, ayah dan ahmad

 Ada mama dan mak aku a.k.a nenek 

 Seb baek ada gamba aku sket mencelah sama nenek dan mama

Road to Aquaria KLCC

27 Disember 2014.. 

Aku ni dah lama kepingin sangat nak gi Aquaria.. cuma kesempatan masa tu takde.. Bila anak-anak dah besar ni mereka lebih menghargai dan memahami bila tengok "hewan-hewan" air nih. So, berbekalkan semangat juang yang tinggi, aku anak beranak gigih naik Komuter dari stesen Sg. Buloh > exchange LRT kat KL Sentral > KLCC. Sampai sana, Big Bos beli tiket, aku anak beranak tunggu kat lounge area.

Anak-anak aku memang riuh giler la.. rasa kagum penuh kehairanan tengok hewan-hewan ni sumua. Usah kata bebudak, aku yang dah tua ni pon rasa excited.. Masuk conveyor terowong tu, amek-amek gamba, amek video.. hewan-hewan bagak besar.. paling aku tekujut tu tengok ikan pari bapakkkk besorr.. lebih besor dari payung pasar malam aku rase..

At the end, semua orang puas hati.. hasrat aku pon dah tercapai nak tengok hewan laut dalam transparent tunnel tu.. Tima kasih Big Bos bawak kami datang sini.. :-D

 Big Bos sama anak-anak tengok memerang

 Ada udang..




 Lion Fish..


 Hewan ni memang aku tatau nama dia apa..

 Maskot Aquaria - Tak hengat nama dia apa.. Buddy kot.. hantam saja laa..

 Udang main cak-cak


  
 Macam ni rasanya dok dalam laut..

 Saiz ikan-ikan kat sini memang champion la.. besor besorr..




 Masa ni feeding time!

The Bos dengan anak kicinye..

 Ibu memang dok rok la nak dukung Ahmad Zikri ke hulu ke hilir.. tubuh kecik tapi beratt.. berbelas-belas kilo tuhh..

 Ye ye.. aku kenal tangan paling kanan tu tangan siapa.. bersungguh dia tunjuk ikan tu kat anak dia.. ikan besor besorr..

Ok, ni la ikan pari yang aku kabo lebih besor dari payung pasar malam neh.. masa ni pengunjung riuh semacam, termasuk la aku! maklumla.. ikan besor ni mana ada kat kuantan kan.. ahaha..

 
Ni spesis ikan bawal giant ke apa nih.. anak aku kat sebelah excited sungguh

 Seronok bebudak naik "cho-cho train"

 Ada Adam, Ahmad dan Piah

BILA KO SIBUK..

Lama sungguh tak bersiaran.. laptop aku rosak.. aku sibuk menguruskan hal ehwal rumah tangga dan bekerja. Susahnya nak allocate masa.. kalo...