Friday, June 12

Alkisah si kipas kepanasan

Walawehhhh.. dah lama ghupenya tak update blog.. mood nak menulis tu tak datang.. terlebih layan drama Jepun dan Korea malam-malam sampai rabak mata.. kekeke.. bebaru ni layan drama musikal Jepun NODAME CANTABILE (11 episod).. huuu.. termasuk ni dah 3 kali aku repeat tengok drama bersiri nihh.. kira boley layan laa... 

Oh ye, padahal post kali ni aku nak bercerita mengenai si kipas yang kepanasan. Ini bukan household punya kipas. Ini radiator kereta punya kipas.. huuuu.. bila kete dah 7 taun, ni la makanannya.. macam-macam la sakit batuk dia tuu.. awal tahun ni bearing tayar aku rosak, pastu windscreen aku retak. Sebulan kendian kete aku overheated lak sampai mencecah 120'c... tetiba je bukak air cond rasa bahang.. tengok jarum temperature dah mencecah area merah tu.. padahal aku tengah drive atas jalan raya tu.. kadang-kadang tengah traffic light otw nak gi keje pon overheated

Nasib baik otak aku masih boley berfikir dengan waras dan tak panik, off air cond, bukak tingkap sebab tinggal lebih kurang 1 km je nak sampai parking opis aku. Takleh bawak jauh dah, nanti pecah berasap radiator aku lagi nangisssssss! Dah sampai, bukak bonet depan, dan of cos korang jangan pandai-pandai gi bukak cap radiator tu lak.. kang tak pepasal melecur lak muka tu karang.. biarkan sejuk dulu, aku cek air ok kat level F (full) tu lagi, coolant hijau cantik lagi.. apa masalah ni ehh.. baru aku prasan, kipas radiator aku tak jalan bila aku try on air cond. Hohhh.. dah le kete pesen aku ni ada 1 kipas je.. tulah kipas radiator, tula kipas ekon. Kalo proton Waja lain, dia ada 2 kipas. Aku ketuk-ketuk kat tengah kipas tu, baru la dia jalan sket, tu pon bapakk sloww.. siap leh kira bilah dia ngan jari kalo berpusing.. 

Then aku consult ngan bebudak laki opis aku, sebab kalo tanya laki aku pon dia takleh nak detect apa masalahnya sebab dok jauh kan.. Majoriti kata motor@rotor kipas aku dah rosak kot.. ada yang suh cek relay fuse dan water pump jugak.. macam-macam laa.. tapi hati aku kuat mengatakan motor kipas radiator aku rosak. Tak tunggu lama aku terus call Proton Servis Autocity sebab nak tanya bajet motor radiator bape.. aku dah la nak balik Kuantan keesokkan harinya, so hari ni kene settle kan jugak.. Proton kata harga barang saja motor kipas radiator dalam sekitar RM415.. perghhhhhhh!! tu bajet minyak kete aku untuk 3 minggu tuhhh... 

Pastu tanya kat kenkawan opis kot2 ada sapa kenal pomen.. ada staff opis aku ni memang arif sket pasal kete. Dia tgk kat motor kipas aku tu dia kata motor aku saiz M dan dia trus kol kawan dia yang ada bengkel.. Kawan dia kata bajet dalam RM300 termasuk upah dan barang.. Hoooo.. lagi murah. Aku pon trus la kol banker aku iaitu Yincik Boss.. macam-macam la aku citer bulan dan bintang kat Yincik Boss.. selang tak lama kendian tau-tau je bajet motor radiator da masuk dalam akaun bank... kekkeke.. duit suami duit kita juga tapi duit kita, kita sendiri yang punyaaaa... horreyyyy!! (mapuh la aku kalo laki aku baca blog aku nihhh!) 

Petang tu, staff aku sama kawan dia yang ada bengkel ni datang kat parking opis aku dan terus tukar motor lamaaa ganti baruuuuu.. dah siap pasang, on enjin, on air cond, berdesup bilah-bilah kipas radiator tu berpusing.. laju macam kipas level 5! pastu dia amek harga barang je RM230.. alahai.. Syukur Alhamdulillah... tima kasih banyak-banyak ye yincik pomen.. lega rasanya masalah dah selesai.. since daripada tu temperature kete aku tak naik dah.. :-)

 Sesi menanggalkan kipas radiator

 Tanggal kipas radiator jap.. Abe pomen ni nampak je kurus tapi datang pakai SUV Peugeot Crossover tauuu!!! Perghhh...

 Yang tengah bulat itam tu la motor radiator lama yang da rosak tu..

 
  Pastu gantikan dengan motor baru, dalam kes kete Gen 2 macam aku ni kena guna motor saiz M. Nak guna jenama APM atau Denso pon boleyyy.. tapi yang aku guna ni jenama Denso. 

 Pasang balik la kipas radiator tu kan.. Ohye, dia rekemen suh aku wat flush radiator.. Baiklah yincik pomen, nanti lenkali saya datang trus ke kedai yincik ye.

Ni la rupa motor radiator.. Ni bukan gamba kepunyaan aku, credit to owner picture and google image.

BILA KO SIBUK..

Lama sungguh tak bersiaran.. laptop aku rosak.. aku sibuk menguruskan hal ehwal rumah tangga dan bekerja. Susahnya nak allocate masa.. kalo...