Posts

Showing posts from 2016

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia ~ LKIM

Image
Biasanya kalo aku nak beli lauk yang fresh2.. aku suka direct trus ke LKIM yang terletak di Tanah Putih, Kuantan.. Sama jalan dengan RTM Pahang, terus je sampai penghujung jalan.. Harga sudah tentu jauh lebih murah sebab ko bayar terus dari nelayan dan bukan dari orang tengah (penjual pasar).
Aku ngan yincik bos kalo datang sini memang meroyan.. suke tengok lauk banyak-banyak.. sampai rambang mata nak beli yang mana satu.. Kalo boleh, korang gi trus pagi-pagi buta sebab pukul 4 pagi pon dah ramai peraih dan pemborong datang.. Pas solat subuh tu chantek dah.. bulih lagi pilih-pilih hok molek2..
Aku ni lenggang2 kangkung.. pukul 8 pagi baru nak gi.. uruskan rumahtangga dulu.. wat sarapan skek, mandikan anak, suap laki makan.. eh! suap anak-anak makan.. haa.. dop gitu?
 Ketammmm.. Ketammmm... Masak lomak cili padi pon sodap.. sup ketam, ketam goreng konyet.. masak ketam bercili.. ketam goreng telo masin.. ketam mentega daun kari.. yumm mehh~ 
 Bagi kat mak skek.. umah sendiri skek.. hmm…

Nasi Lemak Restoren Zaman, Jalan Gambang, Kuantan

Image
Kalo Kuantanese tak kenal dan tak tahu Restoren Zaman tu apa, senang cakap takyah ngaku orang Kuantan laa.. hahaha.. At least sekali dalam seumur hidup tu kene singgah sini, pekene nasik lemak dia sebarang 1-2 bungkus, layan roti canai sekeping, teh tarik segelas.. fuhhh.. kenyang sampai tersandar lesu lerrr..
Bagi aku nasik lemak dia lebih kurang sama je ngan nasik lemak lain, nothing fancy, tapi memang freshly made, berperiuk2 nasik dia tanak kat dapur belakang tu.. sambal memang sedap, telur rebus berbijik2 atas meja, jangan lupa daun pisang ada sekali bagi nasik lemak tu mewangi kan.. 
Jenis aku ni, kalo nampak kaum Cina datang beramai-ramai makan kat restoren Melayu, confirm tempat makan tu sedap! Bukannya apa, kaum Cina ni pandai pilih kedai makan yang best. Surrounding kat restoren ni memang happening laa.. terutama hari cuti umum atau hujung minggu.. orang2 yang datang siap berdiri lerr nak tunggu orang kat meja tu abis makan.. Riuh ngan suasana orang ramai.. Sket lagi nak ma…

Selamat Pengantin Baru Acik dan Safar!!

Image
Waduh.. waduhhh.. dah berapa lama aku tak update blog nihhh??? nak masuk bulan April dah kot nih.. Ada kesempatan masa sedikit nak update pasal abang cik aku kawin ngan pilihan hatinya.. kira dalam adik beradik aku ni, dia la yang last kawin.. kiranya tahun ni umur dia dah 37 tahun dahh.. Finally, Alhamdulillah.. syukur pada Allah SWT, akhirnya ko kawin jugak acik!! Lama nau aku nunggu nak tengok ko naik pelamin ni acik weii.. hahhaha!! sampai anak aku yang sulung tu dah sekolah rendah la acik wehh.. 
Meh layan gamba meh.. aku ni nak taip banyak-banyak bukannye ada idea sangat, merapu je lebih aku ni.. huahuahuaaaa..

{Akad Nikah Bakhtiar Affendy & Nur Safariyah, 01 Januari 2016, Masjid Al-Ikhlas, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan}
 Sebelum akad nikah kene dengar khutbah dulu.. haaa.. jawab soklan matematik sket, buat esei.. ingat leh trus jabat tangan tok kadi trus ka?
 Dah akad nikah leh cium dahi bini kan.. haaa... Alhamdulillah dan semoga bahagia hingga ke Jannah
 Mai…

Dating @ Kula Cakes by Lila Wadi

Image
Ohhoiiii... dah lama aku tak dating berdua ngan yincik bos.. Selalu kalo berjalan atau beli barang-barang mesti berempat.. Tapi bila coti skola suda abis, dan abam adam dah masuk kelas darjah 1, si adiknya pula duduk kat taska baru untuk belajar dan bergaul bersama kawan-kawan, masa ni lah kami laki bini dapat lepak-lepak santai ye dok..
Kebetulan aku memang amek coti panjang laa.. dari cuti Maulidur Rasul 24 Disember 2015 hingga 10 Januari 2016.. Suami aku pon lebih kurang sama jugak la.. amek coti ni pon untuk uruskan anak darjah 1 nak masuk skolah rendah.. Banyak benda nak settlekan sebelum aku mula naik kerja semula..
Dikesempatan yang ada ni, taim anak tengah pergi kelas agama kafa pada sebelah petang, sementara nak tunggu abis kelas pukul 5.30ptg dan ahmad abis taska pon taim orang abis waktu kerja, aku dan yincik bos curik2 masa sket gi la berjalan kat 1 cafe ni, namanya Kula Cakes by Lila Wadi terletak di Jalan Besar berhadapan Esplanade Kuantan (Benteng lama). Dah lama nak r…

Tutorial Leher Baju Kurung

Image
Sekarang aku ada hobi baru.. menjahit.. dulu ada jugak menjahit sikit-sikit, tapi benda-benda kecik jela.. Sekarang ni aku try jahit baju kurung.. Aku tak penah jahit baju kurung, tapi memandangkan nature kerja aku sokmo kena pakai baju kurung, so aku bergurulah ngan mak aku.. Tapi tula, bila belajar dengan orang yang dah expert giler jahit baju tu umpama celah gigi je, aku tak boleh nak follow... tau tau mak aku dah siap ajar. 
Takleh jadi nih.. berbekalkan azam kesabaran dan semangat yang tinggi, aku just amek baju kurung aku yang dah siap, aku lakar design atas kertas, amek pita ukur dan ukur. Pastu, aku bentang kain pasang 4 meter, aku potong ikut ukuran tu. Beginner lagi amatur macam aku ni beli kain RM10 je untuk 4 meter. Kalo silap ukuran atau silap potong, tak le berasa hati sangat sebab beli kain mulah mulah saje lorr.. 
Aku saje buat post leher baju kurung ni untuk future reference aku sendiri la kan.. syok-syok sendiri aje.. kalo tak post sini nanti dah lupaa.. huuuuu..
1.…