Friday, January 8

Dating @ Kula Cakes by Lila Wadi

Ohhoiiii... dah lama aku tak dating berdua ngan yincik bos.. Selalu kalo berjalan atau beli barang-barang mesti berempat.. Tapi bila coti skola suda abis, dan abam adam dah masuk kelas darjah 1, si adiknya pula duduk kat taska baru untuk belajar dan bergaul bersama kawan-kawan, masa ni lah kami laki bini dapat lepak-lepak santai ye dok..

Kebetulan aku memang amek coti panjang laa.. dari cuti Maulidur Rasul 24 Disember 2015 hingga 10 Januari 2016.. Suami aku pon lebih kurang sama jugak la.. amek coti ni pon untuk uruskan anak darjah 1 nak masuk skolah rendah.. Banyak benda nak settlekan sebelum aku mula naik kerja semula..

Dikesempatan yang ada ni, taim anak tengah pergi kelas agama kafa pada sebelah petang, sementara nak tunggu abis kelas pukul 5.30ptg dan ahmad abis taska pon taim orang abis waktu kerja, aku dan yincik bos curik2 masa sket gi la berjalan kat 1 cafe ni, namanya Kula Cakes by Lila Wadi terletak di Jalan Besar berhadapan Esplanade Kuantan (Benteng lama). Dah lama nak rasa kek depa ni, asyik baca review kat internet je kan.. ada yang kata lagi sedap dari kek Secret Recipe, tapi tula, citarasa ni hak masing-masing kan. Tapi aku ni salah seorang yang bersetuju la ngan statement kat atas tu, aku lebih suka Kula Cakes kot dari Secret Recipe.. huahuahuaaaa..

Suasana di Kula Cakes ni lebih kepada serene ambience. Kedai dia yang dalam tu comel je tapi loaded dengan benda yang kiut miut.. kat luar pulak lebih kepada rustic feature. Ada basikal antik, poster2 lama.. rasa macam nostalgic. Pandang atas nampak awan-awan, tepi dinding ada pokok bunga menjalar.. angin pulak membuai syahdu.. kalo nak menom petang sambil makan kek tu memang ngam laa.. wah giteww..

 Ini hanya sebahagian yang aku nak rasa dulu.. ada banyak lagi variety kek yang lain untuk dicuba kelak.
 
 Suasana rustic yang simple

 Pokok2 bunga yang menjalar.. kerusi dan meja yang simple jugak. Ada basikal antik sana sini.

 Kerusi dan meja semua daripada kayu. Memang mengekalkan rupa kayu sebenar ler..

 Rata-rata orang kata kalo sampai sini kene rasa mango cheese cake dia.. Perghhh.. mangga + keju memang ngam. Tak manis sangat, sesedap rasa tekak aku le. Pastu amek peanut butter cheese cake, creme brulee, hot coffee, iced coffee and pandan cooler. Peanut butter cheese cake memang sedap deknon oiii.. kalo aku datang sini memang aku beli lagi nih.. Creme Brulee ni macam ala-ala puding karamel laa.. lembut, licin, less sweet (just nice) pastu kat atas dia ada thin layer gula yang dibakar tu menjadikan ianya sedap dan a bit crunchy. 

 Close-up gamba sket.. Ohye, air pandan cooler ni macam ada rasa kombinasi pandan, serai dan ada bijik selasih. Depa kata sesuai makan dengan sebarang cheese cake sebab air ni akan memotong sket rasa lemak kek keju tu. So, kita tak terasa muak sangat la kan.. Hot Coffee and Iced Coffee memang kaw.

 Ececece.. konon-konon bajet comel le teww amek gamba bawah pokok.. Hahahaha..

 Berkonsepkan open air, kita leh layan awan-awan yang meredupkan suasana dan angin datang menyapa lembut.. ohhoiii.. leh jadi penulis novel aku nih.. huhu



Seblom balik amek anak skolah, meh bergamba dulu tanda kenang-kenangan dating kat sini.. Lepas ni datang sini bawak anak-anak pula  :-)

Tutorial Leher Baju Kurung

Sekarang aku ada hobi baru.. menjahit.. dulu ada jugak menjahit sikit-sikit, tapi benda-benda kecik jela.. Sekarang ni aku try jahit baju kurung.. Aku tak penah jahit baju kurung, tapi memandangkan nature kerja aku sokmo kena pakai baju kurung, so aku bergurulah ngan mak aku.. Tapi tula, bila belajar dengan orang yang dah expert giler jahit baju tu umpama celah gigi je, aku tak boleh nak follow... tau tau mak aku dah siap ajar. 

Takleh jadi nih.. berbekalkan azam kesabaran dan semangat yang tinggi, aku just amek baju kurung aku yang dah siap, aku lakar design atas kertas, amek pita ukur dan ukur. Pastu, aku bentang kain pasang 4 meter, aku potong ikut ukuran tu. Beginner lagi amatur macam aku ni beli kain RM10 je untuk 4 meter. Kalo silap ukuran atau silap potong, tak le berasa hati sangat sebab beli kain mulah mulah saje lorr.. 

Aku saje buat post leher baju kurung ni untuk future reference aku sendiri la kan.. syok-syok sendiri aje.. kalo tak post sini nanti dah lupaa.. huuuuu..

1. Amek kain dan gunting bentuk macam ni. Aku gelarkan dia paddle pingpong. Pastu guna kain gam lembut untuk baju kurung. Gosok bagi lekat, pastu jahit tepi keliling2 dia. Rupa depan macam ni la lebih kurang.

2. Haa.. ni rupa belakang dia..

3. Paddle tu lipat dua. Aku buat "bulan baju" guna kertas sotkaba je. Bulan baju ni bentuk semi-sphere la. Ini untuk tebuk buat lubang leher baju kurung tu nanti. Saiz ikut leher masing-masing.. lepas tu tandakan 4 1/2" kat paddle tu (rujuk gambar)

4. Lepas tandakan, kita akan gunting bahagian tengah tu.

5. Haaa.. gunting lubang keliling bulan baju tu, pastu gunting lagi 4 1/2" ke bawah. Jadi la rupa dia macam ni. Ketepikan dulu paddle ni. Kita akan guna dia ketgi.
 
6. Lepas tu buat lubang dengan cara yang sama pada badan baju kurung tu.
 
 7. Jahit je ngan mesin keliling lubang leher pada badan baju tu. Ini untuk lubang baju tu macam tak "lari" sangat laa.. Haa.. giteww..

8. Bila dah siap jahit, macam ni la rupenya..
 
 9. Then, letak paddle tu atas badan baju yang dah siap lubang leher tu. Corak baju tu belah depan tau, bukan belah dalamnya. Rujuk macam gamba di atas.Pastu jahit jelujur ngan tangan.

 
 11. Pastu apa lagi, tindih aje ngan mesin jahit dekat keliling lubang leher tu. Haa.. kan senang..

 12. Kemudian, terbalikkan paddle tersebut masuk dalam baju. Pastu jahit jelujur balik untuk mudah jahit ngan mesin nanti. Ini belah depan.

 13. Ini pula rupa belah dalam.

 
 14. Jahit je ngan mesin pastu.. tetas balik jahitan jelujur tu.. dah siap lubang leher baju kita..

 Pastu sembat la sket paddle tu, supaya baki dia tak terkeluar ke atas.. Ada la rupe baju sket untuk 1st timer jahit baju kurung sendiri.. Practice makes perfect wehhh..
  
Ini 2nd project aku.. jahit langsir. Beli kain langsir, beli tape langsir, pastu jahit lurus.. mudah kan?? Aku beli kain langsir murah2 je kat Tangkak.. 1 meter = RM5. Saje nak buat tukar2 suasana rumah..

Wednesday, January 6

Zoo Melaka & River Cruise

25 Disember 2015. Cuti umum sempena perayaan hari natal.. Dah nak masuk 2 tahun aku "lepak" kat Melaka Bandaraya Bersejarah nih.. Family aku pon suka datang Melaka sebab ada banyak tempat nak dilawati.. So, bila coti umum dan budak-budak masih cuti skolah lagi, aku bawak la depa ni berjalan-jalan kat Zoo Melaka dan River Cruise.. Tapi punye la ramai giler manusia kat bumi Melaka nih.. diorang pon macam aku jugak laa.. perabihkan sket saki baki cuti ujung tahun..

Aku ni takde idea nak taip banyak-banyak, tapi ada banyak gamba yang nak di"tampal".. huahuahuaaa..:-)

 Kenmain posing iolls ni kan..

 "Meh makan mehh.." kata "si gadis remaja" itu kepada sang nuri

 Sempat lagi posing sampai kecik2 bijik mata.. cuaca panas ya amatt..

 Adam nak ngejas burung kasawari la tu.. ye kot nama dia burung kasawari.. aku ni main taip je kat keyboard nih..

 Suke nau yincik bos dapat tengok malayan tiger

 Kura-kura 

Ni kalo tak babun, gorilla kot.. nape ler aku amek gamba jauh sangat.. huu..
 
 
 Ini Lee Kwang Soo.. eh.. ini zirafah / giraffe

 Yeahhh.. percayalah.. bila adik beradik korang dah berkeluarga, pastu gi pulak jalan sama-sama.. memang havoc, hepi dan meriah

 Kazens

 Kuda padi 

 Haa.. prasan tak? prasan tak? ada hewan kat ujung kanan bawah tu.. namanya "bamboo rat". Adakah ianya seekor tikus? kalo tikus besar kucen macam ni memang pengsan la mak deknon oiiiiii..

 Aku ni bukan la jenis pengeli atau penakut sket kalo kat hewan-hewan ni, tapi seriously, bila tengok belalai gajah ni muncung dia macam boleh mengepit, menyedut, mencubit makanan ni memang geli geli mat mat mat jugak laa.. tapi memang jinak la tok gajah-tok gajah ni sumua.. baik budi bahasanya..
 

 Taim malam pulak layan river cruise @ Sungai Melaka.. Nak pergi siang pom bolehh.. malam pom bolehh.. cuma bezanya malam lebih sejuk dan lebih cantik sebab ada lampu-lampu hiasan
 
 Syipa tembam ngan adam
 







  

  





BILA KO SIBUK..

Lama sungguh tak bersiaran.. laptop aku rosak.. aku sibuk menguruskan hal ehwal rumah tangga dan bekerja. Susahnya nak allocate masa.. kalo...