Tutorial Leher Baju Kurung

Sekarang aku ada hobi baru.. menjahit.. dulu ada jugak menjahit sikit-sikit, tapi benda-benda kecik jela.. Sekarang ni aku try jahit baju kurung.. Aku tak penah jahit baju kurung, tapi memandangkan nature kerja aku sokmo kena pakai baju kurung, so aku bergurulah ngan mak aku.. Tapi tula, bila belajar dengan orang yang dah expert giler jahit baju tu umpama celah gigi je, aku tak boleh nak follow... tau tau mak aku dah siap ajar. 

Takleh jadi nih.. berbekalkan azam kesabaran dan semangat yang tinggi, aku just amek baju kurung aku yang dah siap, aku lakar design atas kertas, amek pita ukur dan ukur. Pastu, aku bentang kain pasang 4 meter, aku potong ikut ukuran tu. Beginner lagi amatur macam aku ni beli kain RM10 je untuk 4 meter. Kalo silap ukuran atau silap potong, tak le berasa hati sangat sebab beli kain mulah mulah saje lorr.. 

Aku saje buat post leher baju kurung ni untuk future reference aku sendiri la kan.. syok-syok sendiri aje.. kalo tak post sini nanti dah lupaa.. huuuuu..

1. Amek kain dan gunting bentuk macam ni. Aku gelarkan dia paddle pingpong. Pastu guna kain gam lembut untuk baju kurung. Gosok bagi lekat, pastu jahit tepi keliling2 dia. Rupa depan macam ni la lebih kurang.

2. Haa.. ni rupa belakang dia..

3. Paddle tu lipat dua. Aku buat "bulan baju" guna kertas sotkaba je. Bulan baju ni bentuk semi-sphere la. Ini untuk tebuk buat lubang leher baju kurung tu nanti. Saiz ikut leher masing-masing.. lepas tu tandakan 4 1/2" kat paddle tu (rujuk gambar)

4. Lepas tandakan, kita akan gunting bahagian tengah tu.

5. Haaa.. gunting lubang keliling bulan baju tu, pastu gunting lagi 4 1/2" ke bawah. Jadi la rupa dia macam ni. Ketepikan dulu paddle ni. Kita akan guna dia ketgi.
 
6. Lepas tu buat lubang dengan cara yang sama pada badan baju kurung tu.
 
 7. Jahit je ngan mesin keliling lubang leher pada badan baju tu. Ini untuk lubang baju tu macam tak "lari" sangat laa.. Haa.. giteww..

8. Bila dah siap jahit, macam ni la rupenya..
 
 9. Then, letak paddle tu atas badan baju yang dah siap lubang leher tu. Corak baju tu belah depan tau, bukan belah dalamnya. Rujuk macam gamba di atas.Pastu jahit jelujur ngan tangan.

 
 11. Pastu apa lagi, tindih aje ngan mesin jahit dekat keliling lubang leher tu. Haa.. kan senang..

 12. Kemudian, terbalikkan paddle tersebut masuk dalam baju. Pastu jahit jelujur balik untuk mudah jahit ngan mesin nanti. Ini belah depan.

 13. Ini pula rupa belah dalam.

 
 14. Jahit je ngan mesin pastu.. tetas balik jahitan jelujur tu.. dah siap lubang leher baju kita..

 Pastu sembat la sket paddle tu, supaya baki dia tak terkeluar ke atas.. Ada la rupe baju sket untuk 1st timer jahit baju kurung sendiri.. Practice makes perfect wehhh..
  
Ini 2nd project aku.. jahit langsir. Beli kain langsir, beli tape langsir, pastu jahit lurus.. mudah kan?? Aku beli kain langsir murah2 je kat Tangkak.. 1 meter = RM5. Saje nak buat tukar2 suasana rumah..

Comments

Popular posts from this blog

Lai..lai.. laii.. Cempedak kasi murah sajaa..

Hiking Bukit Pelindung

Pasar Karat, Batu Pahat, Johor Darul Takzim - 8 Jun 2014