Posts

Showing posts from April, 2016

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia ~ LKIM

Image
Biasanya kalo aku nak beli lauk yang fresh2.. aku suka direct trus ke LKIM yang terletak di Tanah Putih, Kuantan.. Sama jalan dengan RTM Pahang, terus je sampai penghujung jalan.. Harga sudah tentu jauh lebih murah sebab ko bayar terus dari nelayan dan bukan dari orang tengah (penjual pasar).
Aku ngan yincik bos kalo datang sini memang meroyan.. suke tengok lauk banyak-banyak.. sampai rambang mata nak beli yang mana satu.. Kalo boleh, korang gi trus pagi-pagi buta sebab pukul 4 pagi pon dah ramai peraih dan pemborong datang.. Pas solat subuh tu chantek dah.. bulih lagi pilih-pilih hok molek2..
Aku ni lenggang2 kangkung.. pukul 8 pagi baru nak gi.. uruskan rumahtangga dulu.. wat sarapan skek, mandikan anak, suap laki makan.. eh! suap anak-anak makan.. haa.. dop gitu?
 Ketammmm.. Ketammmm... Masak lomak cili padi pon sodap.. sup ketam, ketam goreng konyet.. masak ketam bercili.. ketam goreng telo masin.. ketam mentega daun kari.. yumm mehh~ 
 Bagi kat mak skek.. umah sendiri skek.. hmm…

Nasi Lemak Restoren Zaman, Jalan Gambang, Kuantan

Image
Kalo Kuantanese tak kenal dan tak tahu Restoren Zaman tu apa, senang cakap takyah ngaku orang Kuantan laa.. hahaha.. At least sekali dalam seumur hidup tu kene singgah sini, pekene nasik lemak dia sebarang 1-2 bungkus, layan roti canai sekeping, teh tarik segelas.. fuhhh.. kenyang sampai tersandar lesu lerrr..
Bagi aku nasik lemak dia lebih kurang sama je ngan nasik lemak lain, nothing fancy, tapi memang freshly made, berperiuk2 nasik dia tanak kat dapur belakang tu.. sambal memang sedap, telur rebus berbijik2 atas meja, jangan lupa daun pisang ada sekali bagi nasik lemak tu mewangi kan.. 
Jenis aku ni, kalo nampak kaum Cina datang beramai-ramai makan kat restoren Melayu, confirm tempat makan tu sedap! Bukannya apa, kaum Cina ni pandai pilih kedai makan yang best. Surrounding kat restoren ni memang happening laa.. terutama hari cuti umum atau hujung minggu.. orang2 yang datang siap berdiri lerr nak tunggu orang kat meja tu abis makan.. Riuh ngan suasana orang ramai.. Sket lagi nak ma…